
ISO 14001, etkili bir çevre yönetim sistemi (EMS) için şartları belirleyen uluslararası standarttır. Bir kuruluşun çevresel performans gerekliliklerini yerine getirmek yerine takip edebileceği bir çerçeve sunar.
ISO 14001 çevre yönetim sistemi standartlarının bir parçası olan ISO 14001, kuruluşların onaylayabileceği gönüllü bir standarttır. Diğer yönetim sistemleri standartlarıyla entegre etmek, en yaygın olarak ISO 9001, örgütsel hedeflerin gerçekleştirilmesinde daha da yardımcı olabilir.

ISO 14001:2015 Revizyonları – 14001:2004 vs. 14001:2015
ISO 14001’in 2015 revizyonu, önceki sürümlerden farklı olarak bir takım değişiklikler getirdi. Standart üzerinde çalışan komite için ABD Teknik Danışma Grubunun Thea Dunmire, 2014 yılında bu güncellemeyi sundu ve yeni revizyon gerekliliklerinin beklenen etkilerini tartıştı. Dunmire’ye göre, tüm ISO standartlarını aynı şekilde yapılandırmaya yönelik çabanın bir parçası olarak, ISO 14001’in 2015 sürümünde yapılan revizyonlar, zorunlu tanımları kullanarak gerekli yüksek düzey bir yapıyı ve ortak standart gereksinimlerini ve hükümlerini birleştirmeyi içermektedir.
Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO), bir çevresel yönetim sistemini “çevresel yönleri yönetmek, uygunluk yükümlülüklerini yerine getirmek ve riskleri ve fırsatları ele almak için kullanılan yönetim sisteminin bir parçası” olarak tanımlar.
Dunmire’nın 2015 versiyonuyla ilgili tanımladığı 10 önemli değişiklik;
- EMS kapsamı ve kapsamındaki genişleme,
- Dış taraflarla gerekli etkileşimler,
- Liderlik katılımı için yeni şartlar.
- Yasal uygunluk gereksinimlerinin genişletilmesi,
- Risk temelli planlama ve kontrol ihtiyacı,
- Yeni belge gereksinimleri,
- Genişletilmiş operasyonel kontrol gereksinimleri,
- Yetkinlik ve farkındalık gereksinimlerindeki değişiklikler,
- İç denetim programı üzerindeki etkileri,
- Arttırılmış belgelendirme maliyetleri,